7882875643.8dd5717.317b0090001c47c49529d86158f03635

Tirpitz Museum

På vej hjem fra en weekend i sommerhus på vestkysten kørte vi forbi Blåvands nye bunkermuseum Tirpitz, der skyder op i klitlandskabet bag den gamle kanonbunker fra Anden Verdenskrig. Museet er tegnet af danske Bjarke Ingels Group (BIG) og er en imponerende oplevelse både historisk og visuelt.

Museets arkitektur med græs på taget minder om Moesgaard Museum og leder tankerne hen på skjulte underjordiske bunkere.

Den indvendige del af museet er designet af det hollandske firma Think Imagineers. De har bl.a. konceptualiseret den permanente udstilling Havets guld med store messingflader formet som polyedre ravklumper, der gav associationer til Tom Dixons lampedesigns.

Den underjordiske og mørke betonpassage ned til kanonbunkeren Tirpitz.

Kanonbrønden i Tirpitz-stillingen.

Det var på samme tid fascinerende og frygtindgydende at gå rundt i den store, fugtige kanonbunker fra Anden Verdenskrig. Oplevelsen blev yderligere dramatiseret og levendegjort af forskellige lyd- og lysinstallationer samt audioguides.

Heldigvis nåede tyskerne ikke at færdigbygge bunkeren inden krigens afslutning.

Den bevægende oplevelse i Tirpitz-bunkeren blev skyllet ned med en kop espresso i museumscaféen og vi genfandt humøret. I april måned var jeg på studietur i Berlin med min gymnasieklasse og vi besøgte i den forbindelse en koncentrationslejr. Det var en stærk oplevelse og flere af mine elever var meget nedtrykte efterfølgende. Men det er så vigtigt, at vi konstant bliver mindet om fortiden, i særdeleshed Anden Verdenskrig og særligt i disse mørke tider med Trump som præsident i USA, og at vi får en personlig oplevelse af historien, f.eks. i en koncentrationslejr, på et krigsmuseum eller i Tirpitz-bunkeren ved Blåvand.

Læs en anmeldelse af Tirpitz Museet i The Guardian.

Comments (2):

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.